Academie voor Wetgeving en voor Overheidsjuristen

De Academie voor Wetgeving is het opleidingsinstituut van de Rijksoverheid op het terrein van wet- en regelgeving. Haar zusterinstituut, de Academie voor Overheidsjuristen, richt zich op de andere juridische functies binnen de overheid, zoals juridische advisering, het behandelen van bezwaar- en beroepszaken en het opstellen van besluiten, contracten en regelingen.

Traineeopleiding

Beide Academies bieden een tweejarig traineeship aan. Daarvoor werven en selecteren de Academies pas afgestudeerde juristen. Deze krijgen een tijdelijke aanstelling bij een onderdeel van de Rijksoverheid en volgen een geaccrediteerde masteropleiding tot wetgevingsjurist of overheidsjurist.

Naast deze traineeopleidingen verzorgen de Academies ook een groot aantal cursussen voor wetgevingsjuristen, overheidsjuristen en andere Rijksambtenaren. De politiek-bestuurlijke omgeving waarin deze professionals werken, maakt hun werk wezenlijk anders dan dat van rechters, advocaten en bedrijfsjuristen. Dat komt ook steeds tot uitdrukking in die cursussen.