Leren leren

Nicolet Dukker, directeur van de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO), zal tijdens de werkconferentie Werken=Leren op 6 juni 2016 een vraagstuk inbrengen: Leren & Ontwikkelen bij RSO. Wat in dit vraagstuk centraal staat, lees je hier.

De RSO is dé schoonmaakdienstverlener voor de Rijksoverheid. Het opleidingsplan voor de huidige schoonmakers sluit aan bij hetgeen in de schoonmaakbranche gebruikelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van taalcursussen en het volgen van de vakopleidingen schoonmaak. Daarnaast wordt gekeken naar mogelijkheden voor doorgroei van de schoonmaakmedewerkers en mogelijke doorstroom naar andere functies. Met de RSO geven we invulling aan goed werkgeverschap voor de schoonmaakmedewerkers. Het management en de objectleiders, meewerkend voorlieden spelen hierin een cruciale rol”, aldus Nicolet.

Goed werkgeverschap
“Meewerkende voorman/vrouw (schaal 3) en objectleiders (schaal 4)  zorgen op operationeel niveau voor alle voorkomende activiteiten die nodig zijn op een locatie om het schoonmaakwerk uit te voeren. Bij grote panden zijn zij vrijgesteld om deze coördinerende werkzaamheden uit te voeren. Bij andere, kleinere panden is er een meewerkend voorman/vrouw werkzaam, die enkele coördinerende taken naast het schoonmaakwerk uitvoert. Zij zijn daarmee heel belangrijk voor de schoonmakers om het leren en ontwikkelen ook dagelijks in de werkpraktijk te stimuleren en ondersteunen. 

Gelaagd leren
Nicolet vindt het bovendien belangrijk dat de schoonmakers de Nederlandse taal goed beheersen en daar waar dit nog onvoldoende is moet dit actief opgepakt gaan worden. Het zou mooi zijn als de objectleiders en meewerkend voormannen/vrouwen een rol kunnen spelen in de taalontwikkeling van de schoonmakers, bijvoorbeeld door er actief mee bezig te zijn tijdens de koffiepauzes. Hiervoor moeten we hen wel leren hoe ze dit kunnen gaan doen. Kortom, zij helpen de schoonmakers door hen door te leren leren.”

Concreet
“Ik hoop op 6 juni met concrete oplossingen naar huis te gaan. Het is geen consumptiecongres maar juist een werkcongres. Dit spreekt me erg aan aangezien ik ook in mijn vorige functie altijd bezig ben geweest met Leren & Ontwikkelen. Blij ben ik dat ik nu de vruchten mag plukken van dit initiatief en een bijdrage tijdens deze dag kan leveren.”